EFT Fobie

Met EFT fobie en angsten behandelen is relatief makkelijk. Maar een waarschuwing is wel op zijn plek.

Een fobie wordt gedefinieerd als een irrationele, vaak zeer intense angst, voor iets of iemand en waarbij de relatie met de werkelijkheid ontbreekt.

Die irrationele angst is ooit ontstaan en door ervaringen alleen maar erger en manifester geworden. Het 'lastige' is dat veel, zo niet de meeste mensen met een fobie geen flauw idee hebben waar hun fobie oorspronkelijk vandaan komt. In hun beleving hebben ze altijd al een fobie gehad.

Er zijn blijkbaar honderden fobieën. De meest bekende fobieën zijn ondermeer:

  • hoogtevrees
  • claustrofobie (angst voor afgelosten, donkere ruimten)
  • vliegangst
  • smetvrees
  • agorafobie (angst voor open ruimten)

Maar je kunt ook een fobie hebben voor bijv. spinnen, of toffees enz. Waarschijnlijk mag je wel stellen dat je in essentie voor alles een fobie kunt hebben.

Hoe kun je het beste met EFT fobie en angsten aanpakken? De meest krachtige aanpak richt zich natuurlijk op die oorspronkelijke ervaring, maar als die onbekend is begin je meestal bij de eerste ervaring die je te binnen schiet. Mijn ervaring is dat als je van gebeurtenis naar gebeurtenis gaat, het onderbewuste je vrijwel altijd vanzelf die ervaringen (vaak kindservaringen) voorschotelt die opgelost moeten worden. En zo 'glijdt' je door hergebruik van EFT op de fobie vaak vanzelf naar die specifieke bronervaring.

Met EFT fobie behandelen kun je het beste doen door gedissocieerd te beginnen. Als je meer gedissocieerd naar datgene kijkt waarvoor je fobisch bent, zijn de emoties niet zo overweldigend en kun je makkelijker EFT therapie toepassen. Dat geldt zowel als je het als zelfhulpmiddel gebruikt of als professionele hulpverlener.

En als de intensiteit van de emoties laag genoeg zijn, ga je wat meer associeren. En dat proces herhaal je totdat er helemaal niet meer gevoeld wordt.

Dit proces speelt zich in beginsel gewoon in je hoofd af. Je stelt je je fobische situatie alleen maar voor.

Als er geen enkele reactie meer gevoeld wordt, creëer je (nog steeds puur mentaal) de worst-of-the-worst scenario, net zo lang totdat er niets meer gevoeld wordt.

Pas dan doe je de ultieme test: een confrontatie in de praktijk (mits realiseerbaar natuurlijk). Ook deze doe je bij voorkeur stap voor stap. Stel je hebt hoogtevrees, dan kan je overwegen om de ladder op te gaan. Maar in eerste instantie beperk je je tot het neerzetten van de ladder en je te realiseren dat je die ladder gaat beklimmen. Dan elimineer je eerst alle angsten of onrustgevoelens voordat je verder gaat. Vervolgens zet je een voet op een trede en je voelt weer. Enz. Zodra je ergens op die ladder nog wat onrust voelt, direct naar beneden en eerst 'wegkloppen'. Dit geeft je maximale veiligheid en de garantie dat de fobie exit weg is.

Moet je het perse zo doen? Nee, in het algemeen is de fobie al vrijwel weg als je de klus goed hebt geklaard in de mentale modus. Maar.... omdat het om angsten gaat: liever wat extra zekerheid. Hoe meer ervaring in het behandelen van fobieën, des te geringer de kans dat je de praktijktest nog echt angsten voelt. vaak is het niet meer dan wat lichte onrust.

Het kan dus behulpzaam zijn dat als je je specialiseert in (specifieke) fobieën of als je je eigen fobie wilt behandelen, dat je naast je mentale voorstellingsvermogen, bij voorkeur ook wat in huis hebt dat je kan triggeren op die fobische angst. Heb je bijv. een spinnenfobie zorg dan dat je een paar plastic of echte spinnen weet te regelen, zodat je na het kloppen op de mentale voorstelling een iets meer reeële confrontatie aan kunt gaan.

Op deze manier kun je met EFT fobie en angsten goed, veilig en snel behandelen.

Emotionele Stress Release met EFT en NLP: Henk beschrijft op een praktisch  wijze hoe je EFT effectief kunt combineren met andere technieken, zoals NLP, Lichaamswerk, Solution Focussed Therapy.

EFT van A tot Z: Het ondertussen klassieke handboek voor EFT beschrijft zeer leesbaar alle technieken en toepassingen.

Introductievideo op YouTube  De 1e helft gaat over emotionele stress en de werking van EFT. De 2e helft legt het basisprotocol van EFT uit.