EFT Protocol

Er is eerlijk gezegd niet één EFT protocol. Er zijn meerdere in omloop. De meest bekende zijn die van:

  • Gary Graig (Official EFT)
  • Robert Smith (Faster EFT)
  • Sylvia Hartmann (Energy EFT)

Hier beschrijf ik uitsluitend het EFT protocol van Gary Graig.

Het is verstandig om het protocol eerst 'droog' te oefenen, dus start niet gelijk met een emotioneel thema. Leer eerst maar de punten te vinden zodat je als het ware automatisch kunt kloppen.

Het is niet zo belangrijk hoe je klopt, behalve dat je het niet te hard moet doen, bij voorkeur zachtjes aanraken. Snel of langzaam kloppen is vooral een persoonlijke voorkeur. Ik klop bij voorkeur met mijn rechter (= dominante) hand en dan meestal alleen maar met mijn middelvinger, maar je mag ook met twee of drie vingers kloppen.

Het is beter om zo precies mogelijk op het punt te kloppen, maar het komt ook weer niet te precies; het is geen acupunctuur.

Als je het EFT protocol voldoende 'in je vingers' hebt, dus als je het 'automatisch' kunt doen, pak dan eerst een niet al te zwaar thema. Beperk je tot een enkele emotionele specifieke herinnering, waarvan de intensiteit van de emotie niet te groot is.

Official EFT Protocol van Gary Graig

STAP 1: kies een specifieke emotionele herinnering

STAP 2: ga 'in' die herinnering, voel, zie, ruik etc alsof je weer terug bent in dat ene specifieke moment.

STAP 3: stel vast WAT je nu voelt en WAAR je het voelt en score de intensiteit van wat je voelt tussen 0 en 10, waarbij 0 niets is en 10 het meest intens wat je ooit hebt meegemaakt.

STAP 4: Benoem de emotie of het gevoel; geef het een [naam]

STAP 5: klop met de vingertoppen van je dominante hand op het zgn. 'karatepunt', de zachte zijkant van je andere hand (pinkzijde), terwijl je de volgende zin uitspreekt (1x is voldoende):

Ook al voel ik [naam] toch accepteer ik mezelf volledig

STAP 6: klop op alle EFT-punten, terwijl je per punt zegt [naam]

STAP 7: Ga weer terug naar STAP 2 en herhaal de hele procedure net zolang totdat je helemaal niets meer ziet, voelt, ruikt, hoort als je aan die ene specifieke herinnering denkt.

STAP 8: Als je nog maar weinig voelt doe dan je uiterste best om nog iets te voelen/zien/horen/ruiken, tot dat zelfs dat niet meer lukt. Dan pas ben je echt klaar met die herinnering.

Het kan zijn dat je in STAP 7 merkt dat WAT en WAAR je het voelt verandert. Als dat zo is, verander je ook de [naam] van dat wat je voelt.

Enz. totdat je helemaal niets meer voelt, ziet, ruikt hoort etc van dat specifieke moment. Daarna kun je als je wilt naar een ander specifiek moment.

Kloppunten uit het EFT Protocol

Bij het uitspreken van de zgn. opstartzin (ook al voel ik enz.) klop je steeds op het zg. karatepunt. Dit is het zachte deel van de zijkant van je hand (aan de kant van je pink).

De zgn. herhaalzin [.....] spreek je op op elk van de navolgende punten uit:

En je eindigt een 'kloprondje' bij de pols. Dat kun je doen zoals op bijgaande foto. Je klopt dan zachtjes op de volle breedte van je pols

Per punt klop je in het algemeen iets tussen de 3 en 7 keer. Minder en meer is niet perse verkeerd, maar in het algemeen minder nuttig.

Bijna alle punten vind je zowel links als rechts op je lichaam. Maakt niet uit of je het linker of rechterpunt gebruikt. Als je dat prettig vindt mag je wisselen, op beide punten tegelijkertijd of alternerend kloppen.

De volgorde is ook niet belangrijk. Het is alleen maar makkelijk als je steeds op dezelfde manier klopt

Emotionele Stress Release met EFT en NLP: Henk beschrijft op een praktisch  wijze hoe je EFT effectief kunt combineren met andere technieken, zoals NLP, Lichaamswerk, Solution Focussed Therapy.

EFT van A tot Z: Het ondertussen klassieke handboek voor EFT beschrijft zeer leesbaar alle technieken en toepassingen.

Introductievideo op YouTube  De 1e helft gaat over emotionele stress en de werking van EFT. De 2e helft legt het basisprotocol van EFT uit.