EFT psychische klachten

Hoe en hoever kun je met EFT psychische klachten oplossen, zoals bijv. depressiviteit, burn-out en verslavingsgedrag? Ook hier geldt dat in veel gevallen onder de psychische klacht onverwerkte emotionele problemen zitten. EFT in relatie tot angst, angststoornissen en fobie wordt al elders behandeld

Depressiviteit

Een veel voorkomende psychische klacht is depressiviteit. Als we kijken naar de gewone zgn. unipolaire depressiviteit, waar ruwweg 800.000 (!) Nederlanders aan lijken te leiden, dan zijn enkele typerende emotionele kenmerken gevoelens van hulpeloosheid, gebrek aan zelfwaardering, stress en vermoeidheid.

Als je met EFT psychische klachten als een dergelijke depressiviteit wilt aanpakken, is het kloppen op dit depressieve gevoel in het algemeen echt onvoldoende. Dat kan wel wat verlichting brengen, maar het lost zelden de depressiviteit op. Je zult dus op zoek moeten gaan naar de mogelijke oorzaken of bijdragen. Waar komt bijv. dat gevoel van lage zelfwaardering vandaan. Welke negatieve ervaringen heb je meegemaakt? Wanneer had je eerder gevoelens dat het allemaal niet lukt, het toch geen zin meer heeft? Enz. En op elke mogelijke ervaring gebruik je EFT om de bijbehorende emoties te elimineren.

Burn out

Wat geldt voor depressiviteit geldt in grote lijnen ook voor burn out.

Hoewel er formele criteria gelden voor het  diagnosticeren van een burn out, geldt ook hier dat de burn out kan variĆ«ren van een flinke dip tot een dramatische burn out.

Ook hier geldt dat het kloppen op burn out gevoelens in het algemeen wel wat verlichting  kunnen brengen, maar dat het ook hier gaat om op zoek te gaan naar de mogelijke oorzaken of bijdragen. Heb je mogelijke oorzaken gevonden? Gebruik dan EFT op die mogelijke oorzaken.

Verslaving

En kun je met EFT verslavingsproblemen oplossen? Ook hier geldt weer: er zijn 'simpele' verslavingen (zoals bijvoorbeeld roken of chocola) en complexe verslavingen (meestal drugs).

Complexere verslavingen kun je m.i. beter in een setting behandelen die specifiek bedoeld is voor verslaafden. Met EFT kun je de therapie wel ondersteunen, maar ik raad het in het algemeen af om sec met EFT een verslaafde te gaan behandelen. 

De meer 'simpele' verslaving kan goed worden aangepakt met EFT. Dan moet je en op zoek gaan naar emotionele ervaringen uit het verleden die mogelijk hebben bijgedragen aan deze gewoonte, en je richt je op de triggers. Welke impuls voel je, wat veroorzaakt die impuls?

Samengevat

Je kunt met EFT psychische klachten aanpakken. Bij de lichtere vormen is vaak EFT alleen wel genoeg, bij complexere situaties kan EFT ondersteunend werken. Bij zware psychiatrische problematiek is het in het algemeen verstandiger om dit in een passende professionele omgeving te doen.

Emotionele Stress Release met EFT en NLP: Henk beschrijft op een praktisch  wijze hoe je EFT effectief kunt combineren met andere technieken, zoals NLP, Lichaamswerk, Solution Focussed Therapy.

EFT van A tot Z: Het ondertussen klassieke handboek voor EFT beschrijft zeer leesbaar alle technieken en toepassingen.

Introductievideo op YouTube  De 1e helft gaat over emotionele stress en de werking van EFT. De 2e helft legt het basisprotocol van EFT uit.