EFT psychische klachten

Hoe kun je met EFT psychische klachten oplossen, zoals depressiviteit, angststoornissen, fobieën of verslavingsgedrag? Ook hier geldt dat in veel gevallen onder de psychische klacht onverwerkte emotionele problemen zitten.

Depressiviteit

Als we kijken naar de gewone zgn. unipolaire depressiviteit, waar ruwweg 800.000 (!) Nederlanders aan lijken te leiden, dan zijn enkele typerende emotionele kenmerken gevoelens van hulpeloosheid, gebrek aan zelfwaardering, stress en vermoeidheid.

Als je met EFT psychische klachten als een dergelijke depressiviteit wilt aanpakken, is het kloppen op dit depressieve gevoel in het algemeen echt onvoldoende. Dat kan wel wat verlichting brengen, maar het lost zelden de depressiviteit op. Je zult dus op zoek moeten gaan naar de mogelijke oorzaken of bijdragen. Waar komt bijv. dat gevoel van lage zelfwaardering vandaan. Welke negatieve ervaringen heb je meegemaakt? Wanneer had je eerder gevoelens dat het allemaal niet lukt, het toch geen zin meer heeft? Enz. En op elke mogelijke ervaring gebruik je EFT om de bijbehorende emoties te elimineren.

Angststoornissen

Angststoornissen kunnen variëren van betrekkelijk 'simpel'  tot erg complex. Als we een fobie onder angststoornis laten vallen, dan blijkt dat je met EFT fobieën relatief gemakkelijk kunt oplossen. In veel gevallen is een fobie verleden tijd in één enkele sessie. In nogal wat gevallen is de oorspronkelijke oorzaak van de fobie onduidelijk, maar dat hindert in de aanpak vrijwel nooit. En soms 'plopt' die oorspronkelijke ervaring tijdens het werken zomaar op.

Bij complexe angststoornissen geldt hetzelfde als bij depressiviteit. 'Kloppen'  op de algemene angstgevoelens helpt vrijwel nooit echt. Je zult dus op zoek moeten gaan naar de bouwstenen, die ervaringen die hebben bijgedragen aan deze angstgevoelens. Dat is geen gemakkelijke klus, omdat er vaak sprake is van behoorlijk intense angstgevoelens. Dit is typisch geen zelfhulpklus. Zoek een ervaren EFT behandelaar met een goede achtergrond.

Verslaving

En kun je met EFT verslavingsproblemen oplossen? Ook hier geldt weer: er zijn 'simpele' verslavingen (zoals bijvoorbeeld roken of chocola) en complexe verslavingen (meestal drugs).

Complexere verslavingen kun je m.i. beter in een setting behandelen die specifiek bedoeld is voor verslaafden. Met EFT kun je de therapie wel ondersteunen, maar ik raad het in het algemeen af om sec met EFT een verslaafde te gaan behandelen. 

De meer 'simpele' verslaving kan goed worden aangepakt met EFT. Dan moet je en op zoek gaan naar emotionele ervaringen uit het verleden die mogelijk hebben bijgedragen aan deze gewoonte, en je richt je op de triggers. Welke impuls voel je, wat veroorzaakt die impuls?

Psychoses

Het behandelen van psychoses lijkt me ook minder geschikt om met EFT te doen. Ook dit kun je beter in een professionele setting doen.

Samengevat

Je kunt met EFT psychische klachten aanpakken. Bij de lichtere vormen is vaak EFT Therapie alleen wel genoeg, bij complexere situaties kan EFT ondersteunend werken. Bij zware psychiatrische problematiek is het in het algemeen verstandiger om dit in een passende professionele omgeving te doen.

EFT van A tot Z: Het ondertussen klassieke Handboek voor EFT beschrijft zeer leesbaar alle technieken en toepassingen . Emotionele Stress Release met EFT en NLP: Henk beschrijft op een praktisch  wijze hoe je EFT effectief kunt combineren met andere technieken, zoals NLP, Lichaamswerk, Solution Focussed Therapy.

Introductievideo op YouTube  De 1e helft gaat over emotionele stress en de werking van EFT. De 2e helft legt het basisprotocol van EFT uit.

Henk is mede oprichter en hoofddocent bij Novet. welke zich inzet voor de professionalisering van de toepassing van EFT en het verspreiden van kennis over EFT.