Klopprotocol

Als je nu al wilt ervaren wat EFT met jouw emoties doet, kun je het onderstaande klopprotocol hanteren. Dit is het basisrecept zoals Gary Graig die momenteel hanteert in zijn zgn. Golden Standard EFT™ .

ECHTER: voordat je begint is het raadzaam eerst onderstaande instructies te lezen en toe te passen:

  1. Oefen eerst 'droog'. Klop een aantal keren op alle punten, zodat je je vertrouwd voelt met die handeling. Klop net zolang een aantal 'rondjes' totdat je zonder na te denken een heel rondje kunt kloppen.
  2. Experimenteer wat met het kloppen. Varieer wat in snelheid en intensiteit. Ervaar wat jij prettig vindt. Wel geldt in het algemeen dat erg langzaam kloppen of erg stevig kloppen minder effectief is. Mijn eigen voorkeur is dat ik vrij vlot klop, maar tamelijk zacht.
  3. Als je EFT daadwerkelijk gaat toepassen, kies dan niet gelijk je levensdrama of een globaal thema. Pak een heel concrete ervaring waarbij je emoties kunt voelen.

Basis Klopprotocol

  1. Kies een specifieke emotionele herinnering uit
  2. Stap in die herinnering en ervaar, voel, zie, ruik alsof het nu is
  3. Stel de intensiteit van die ervaring vast, geef het een gevoelsmatige score tussen 0-10, waarbij 0 staat voor 'helemaal niets' en 10 voor 'zo intens heb ik het nog nooit eerder meegemaakt'
  4. Geef dat wat je nu ervaart een label, een beschrijving [.....]

5. Klop nu met de vingertoppen van je dominante hand op de zijkant (het zgn. karatepunt) van je andere hand

6. Zeg, terwijl je blijft kloppen:

    Ook al voel ik me [.....] toch accepteer ik mezelf volledig.

Klop vervolgens op alle andere punten terwijl je per punt hardop zegt [....]

7. Ga terug naar je herinnering en ervaar, voel, zie, ruik etc wat je NU ervaart en score opnieuw!

8.Check of je beschrijving [.....] nog klopt en pas zonodig aan.

9. Ga weer terug naar stap 5 en herhaal de hele cyclus

10. Net zolang tot dat je niets meer ervaart (je score is dan 0)

11. Doe dan nog een keertje je uiterste best om nog iets te ervaren van die gekozen herinnering. Als de score weer wat stijgt, ga je terug naar stap 5. Als de score 0 blijft, ben je klaar met deze herinnering.

Enkele aandachtspunten

  • Vrijwel altijd levert deze simpele basis klopprotocol al resultaat op.
  • Pas op dat je niet in een te heftige emotionele herinnering stapt (vooral met paniekgevoelens), omdat het dan lastig wordt goed met jezelf te werken. En het resultaat kan dan averechts zijn. Ga voor intense ervaringen bij voorkeur naar een goede EFT behandelaar.
  • Er zijn meerdere valkuilen waardoor deze klopprotocol niet lijkt te werken. Deze worden echter in de EFT-opleiding uitvoerig behandeld.

Emotionele Stress Release met EFT en NLP: Henk beschrijft op een praktisch  wijze hoe je EFT effectief kunt combineren met andere technieken, zoals NLP, Lichaamswerk, Solution Focussed Therapy.

EFT van A tot Z: Het ondertussen klassieke handboek voor EFT beschrijft zeer leesbaar alle technieken en toepassingen.

Introductievideo op YouTube  De 1e helft gaat over emotionele stress en de werking van EFT. De 2e helft legt het basisprotocol van EFT uit.