Ontstaan van EFT

Het ontstaan van EFT is ingewikkelder dan de meeste mensen denken of verwachten. Hoewel EFT eind 80'er jaren is ontwikkeld door Gary Graig, ligt daar niet de oorsprong. Het begon bij Roger Callahan, een klinisch psycholoog, die gespecialiseerd was in angststoornissen. Blijkbaar was het een man die out-of-the-box kon denken, want hij bestudeerde ook andere technieken dan de klassieke psychologie, zoals acupunctuur en toegepaste kinesiologie. Van wat ik erover gelezen heb, omdat hij op zoek was naar meer effectieve technieken om angststoornissen te behandelen.

Het begon met Mary

Om het onstaan van EFT te verduidelijken gaan we naar het beroemde verhaal dat Callahan werkte met ene Mary, die een intense waterfobie had. Tijdens een sessie klaagde ze over maagklachten en maakte terloops de opmerking dat ze dat wel vaker had als ze aan haar waterfobie werkten. Callahan liet haar toen zachtjes twee acupunctuurpunten op de zgn. maagmeridiaan masseren. En zoals het volgens de overlevering ging: haar waterfobie was verdwenen. In een keer! En in slechts een paar minuten.

Callanahan Techniques

Het ontstaan van EFT kreeg vorm doordat Callahan zich op briljante wijze vastbeet in dit wonder. En om een lang verhaal kort te maken: via de techniek van het spiertesten uit de kinesiologie en zijn kennis van acupunctuur en meridianen, vogelde hij een techniek uit die in de praktijk erg effectief bleek in het behandelen van een groot aantal emotionele klachten. Die techniek noemde hij eerst de 'Callahan Techniques' en later 'Touch Field Therapy' ofwel TFT. TFT wordt nog steeds succesvol over de gehele wereld toegepast.

Zijn opvatting was dat elk trauma als het ware gecodeerd was met een specifieke sequentie van 1-14 hoofdmeridianen uit de acupunctuur. Zo'n sequentie was dan de sleutel tot het betreffende trauma. En als je volgens die specifieke en vastgestelde volgorde klopt op de voorgeschreven meridianen dan loste het trauma op! Dat kloppen deed je dan op bepaalde acupunctuurpunten van die 14 hoofdmeridianen. Callahan koos voor de begin- en of eindpunten van alle meridianen, wellicht vanuit de gedachte dat je dan een signaal in de gehele meridiaan kon sturen. Het werkte en het was erg effectief. Alleen erg ingewikkeld en erg duur (om de opleiding te volgen).

Gary Graig en EFT

Zoals verwacht kreeg hij vele studenten waaronder een aantal zeer bekende (in ieder geval in dit wereldje). De meest bekende is Gary Graig, een ingenieur die op Stanford University had gestudeerd en financieel al 'onafhankelijk' was.

Gary Graig komt de eer toe de technieken van Callahan aanzienlijk te hebben versimpeld tot wat hij Emotional Freedom Techniques (ofwel EFT) noemde. Een daarmee komt er een dramatische wending in dit hoofdstuk over het 'Ontstaan van EFT'.

In plaats van uit te gaan van een te decoderen sequentie (sleutel) bestaande uit een specifieke volgorde van maximaal 14 meridianen, adviseerde Graig om maar gewoon op alle meridianen te kloppen en wel meerdere rondjes, op dezelfde punten die Callahan gebruikte. Dus niks geen 'sleutel' vaststellen, gewoon kloppen op alle meridianen. Dat vulde hij aan met het zgn. gamma-8 protocol van Calahan en hij plaatste de techniek in een meer linguïstische structuur.

En het verhaal van het ontstaan van EFT startte pas goed toen Gary vervolgens zijn techniek beschreef in zijn beroemde EFT-manual en deze plaatste op internet! Gratis te downloaden. Bovendien filmde hij zijn sessies  met cli├źnten en zijn workshops (die je nog steeds via zijn website kan kopen). Door deze actie heeft hij EFT een geweldige boost gegeven, waardoor EFT nu door miljoenen mensen over de gehele wereld wordt gebruikt.

EFT van A tot Z: Het ondertussen klassieke Handboek voor EFT beschrijft zeer leesbaar alle technieken en toepassingen . Emotionele Stress Release met EFT en NLP: Henk beschrijft op een praktisch  wijze hoe je EFT effectief kunt combineren met andere technieken, zoals NLP, Lichaamswerk, Solution Focussed Therapy.

Introductievideo op YouTube  De 1e helft gaat over emotionele stress en de werking van EFT. De 2e helft legt het basisprotocol van EFT uit.

Henk is mede oprichter en hoofddocent bij Novet. welke zich inzet voor de professionalisering van de toepassing van EFT en het verspreiden van kennis over EFT.